Dohányzás leszokás támogatás a tüdőgondozókban

Dr. Kovács Gábor, Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet, Budapest (AMEGA 2013. június)

Az alábbi cikk portálunkra történő átvételéhez az AMEGA című szakmai folyóirat főszerkesztője hozzájárult.

Ma már a laikusok számára sem kérdéses az, hogy a dohányzás számos megbetegedés kóroki tényezője. Magyarországon a 2009 évi ELEF vizsgálat (Európai Lakossági Egészség Felmérés), valamint egy csekélyebb esetszámú 2012 évi dohányzáskutatás (OEFI) alapján a felnőtt dohányzók arányának lassú csökkenését észlelhetjük. Ezt a jelenséget figyelhettük meg előbb Észak-Amerikában, majd később Nyugat-Európában is azt követően, hogy a kormányok meghozták a dohányzás visszaszorulását eredményező intézkedéseiket. Nálunk ezek az intézkedések egészen a legutóbbi évekig várattak magukra.

A felmérések alapján Magyarországon a felnőtt lakosság 29 százaléka dohányzik rendszeresen és további 1-2 százaléka rendszertelenül, vagyis hetente legfeljebb egy alkalommal. A férfiak 34 és a nők 24 százaléka dohányzik rendszeresen. További jelentős változás az elmúlt évekhez képest az, hogy nemcsak kevesebben, de kevesebbet is szívnak a dohányosok. Ma már az Európai Unió országainak átlagához közelítve többségben vannak azok, akik ha rendszeresen dohányoznak is, de húsz szál cigarettánál kevesebbet szívnak el naponta. Mindezek a kedvező változások azoknak a kormányzati intézkedéseknek is köszönhetők, amelyek az elmúlt években történtek a dohányzás visszaszorítása érdekében. 2010-ben egy európai felmérés az Unió 27 országa, valamint további 3 ország (Svájc, Izland és Törökország) dohányzással kapcsolatos hozzáállását értékelte. Vizsgálták többek között a dohányzást korlátozó jogszabályokat, a dohánytermékek árát és az adózást, a reklámok és a dohánygyárak nyújtotta támogatások lehetőségét, a cigarettásdobozokon látható figyelmeztetéseket és a leszokási programok támogatását. A 30 ország között Magyarországot abban az évben a 27. helyre rangsorolták.
Csekély vigasz lehet, hogy ebben a rangsorban Ausztria volt az utolsó, s Csehország is velünk holtversenyben a 27. helyre szorult. Az első helyeket Nagy-Britannia és némi meglepetésre Törökország foglalhatták el. Ezt a listát háromévente aktualizálják. Jó esélyünk van arra, hogy az elmúlt években bekövetkezett változásokat értékelve nagyot léphetünk előre.

A kormányzati intézkedések között is ki kell emelni a 2011. évi jogszabály módosítást, amely szigorította a nemdohányzók védelméről és az egyes dohánytermékek kereskedelméről alkotott törvényt. A módosítás alapján végre nálunk is elrendelték a zárt tereken a dohányzás teljes körű tiltását. Eszerint tilossá vált az éttermekben, a bárokban, a munkahelyeken a dohányzás. Az egészségügyi intézményekben és az oktatási intézményekben még erre kijelölt helyen sem szabad dohányozni. Az ÁNTSZ feladata lett, hogy megfelelő eszközökkel ellenőrzéseket tartson, és büntesse a tilalom ellen vétőket. Mindezeket az intézkedéseket a közvélemény kellő fegyelemmel fogadta, érdekes módon nem vonultak utcára tüntetni a dohányosok, s a dohánygyárak is aránylag simán fogadták a korlátozásokat.

Az intézkedések első mérhető jeleként lecsökkent az alkalmi dohányosok aránya a korábbi 3-4 százalékról 1-2 százalékra. Ennek a magyarázata az lehet, hogy míg korábban egy hétvégi vendéglői vacsorán a dohányzókkal egy társaságban lévő ingadozók rágyújtottak, ha az asztalnál cigarettával kínálták őket, a tilalmat követően az utcára már nem követték a dohányzó társaikat. Ezek az emberek tehát a jövőben már nem jelentik a rendszeresen dohányzók utánpótlását, megmaradhatnak nemdohányzóknak. Az intézkedések sorába illenek azok a pénzügypolitikai intézkedések, amelyek következtében tíz év alatt több mint kétszeresére emelkedett a dohánytermékek árszínvonala.

 

Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ

2012-ben az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet és konzorciális partnere, az Egészséges Magyarországért Központ egy TÁMOP pályázat elnyerésével lehetőséget kapott arra, hogy létrehozza az országos intézetben a Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központot. A központ keretén belül speciális képzési programot indíthattunk el, amelynek keretében a tüdőgondozók szakorvosai és szakasszisztensei négynapos képzéseken vehetnek részt ingyenesen, és elsajátíthatják a csoportos leszokás támogatás módszerét. A központ epidemiológus, statisztikus munkatársainak a feladata lehet a jövőben, hogy a szerteágazó hazai dohányzási felmérések adatai alapján egységesebb adatokhoz jussunk, s erről a nemzetközi szervezeteket is tájékoztassuk. További fontos feladatunk lesz a leszokás támogatás evidencia alapú szakmai irányelvének a társszakmákkal közös kidolgozása.

 

Tüdőgondozói leszokás támogatás
Az Új Széchenyi Terv keretében megjelent a TÁMOP 6.1.2./13/1, illetve a TÁMOP 6.1.2./13/2 jelű, „Egészségre nevelő és szemléletformáló életprogramok – Dohányzás leszokási pontok kialakítása a tüdőgondozók bázisán” című pályázat.
A tüdőgondozók korábban is úttörő szerepet töltöttek be a dohányzás leszokás támogatásában. A pulmonológus szakorvosok már a kilencvenes évek közepén végeztek ilyen munkát az akkor újdonságnak számító nikotinpótló készítmények (tapasz és rágógumi) alkalmazásával. Akkor a jogszabályok megengedték még azt is, hogy a gyártó megfizesse a borsos árú készítmények egy hányadát, ha a páciens saját maga megvette az első havi adagot. Jelentkezett is évente mintegy tízezer dohányos ezekre a programokra, és – az akkori nemzetközi példáknál még valamivel jobb arányban – a harmaduk abba is hagyta a dohányzást. Persze mindezt annak is köszönhettük, hogy a leszokásra jobban motiválható COPD-s, esetleg valamilyen kardiovaszkuláris betegségben szenvedő betegek lehettek a tüdőgondozókban a páciensek.

Dokumentumok listája

 • Dohányzás leszokás támogatás a tüdőgondozókban (teljes cikk) | Letöltés

Döntöttem

Módszertani Központ telefonszáma

06-80-44-20-44

Tüdőgondozó kereső

Tények a dohányzásról

 • A dohányzás abbahagyását követően órákon belül javul a szaglás és az ízérzékelés.
 • A dohányzás abbahagyását követően már 12 óra elteltével csökken a vér szénmonoxid szintje, ezáltal oxigéndúsabb vér jut a szervekbe.
 • A dohányzás abbahagyását követően már 24 óra elteltével megkezdődik a hörgők regenerációja, 72 óra elteltével érezhetően könnyebbé válik a légzés, félév elteltével mérséklődik a köhögés és a nehézlégzés.
 • A dohányzás abbahagyását követően a szívinfarktus kockázata már egy év elteltével feleződik és öt év elteltével megközelíti a nemdohányzók kockázatát.
 • A dohányzás abbahagyását követően a tüdőrák kockázatának feleződési ideje öt év. Tíz-tizenöt év alatt megközelíti a soha nem dohányzók kockázatát.
 • A 2012-ben végzett felmérés szerint, a naponta dohányzók 1/4-e (25%), az alkalmi dohányzók közel fele (40%) próbált leszokni a dohányzásról a kérdést megelőző 6 hónapban. Azok közül, akik nem próbáltak meg a kérdezést megelőző 1 évben leszokni, a naponta dohányzók 1/5-e (21%) gondolt már a leszokásra.
 • A dohányzás abbahagyását követően nőknél csökken a vetélés, a terhesség alatti szövődmények, a koraszülés és a családi dohányzással is összefüggésbe hozható hirtelen csecsemőhalál kockázata.
 • A dohányzás abbahagyását követően férfiaknál csökken a merevedési zavar kialakulásának valószínűsége.
 • A dohányzás abbahagyását követően csökken az ínybetegségek, a szürkehályog és a csontritkulás kialakulásának valószínűsége.

Tények a dohányzásról

 • A füstmentes dohánytermékek használata is nikotinfüggőséghez vezethet.
 • A dohányzók esetében alacsonyabb a műtétet követő túlélési arány és magasabb a szövődmények előfordulásának gyakorisága, mint a nemdohányzóknál.
 • 2010-ben 20.470 ember halt meg dohányzás következtében kialakuló egészségkárosodás miatt, amely az összes halálozás egyhatodát (16%) adja.
 • 2010-ben, a korai halálozások (65 éves kor előtti) közel harmadát (29%) a dohányzás okozta és a dohányzás miatt elhunytak közül minden második 65 évnél fiatalabb volt.
 • Átlagosan, a dohányzó férfiak legalább 16, a dohányzó nők legalább 19 évvel rövidítik meg életüket.
 • A tüdőrák halálozását tekintve Magyarország világelső és ennek a betegségnek a 90 százaléka a dohányzásnak tulajdonítható.
 • A rendszeresen napi 20 szál cigarettát elszívók körében 15-ször gyakoribb a tüdőrák és 12-szer gyakoribb a COPD előfordulása, mint a nemdohányzóknál. A kockázat növekszik a dohányzással töltött évek és a naponta elszívott cigaretták számával.
 • Évente mintegy hat millió ember idő előtti halálát okozzák a dohányzás következtében kialakuló betegségek. További, mintegy hatszázezer nemdohányzó halála a passzív dohányzás következtében elszenvedett egészségkárosodás következménye. Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, 2030-ra előreláthatóan évente nyolc millióan halnak meg dohányzással összefüggő betegségek miatt.
 • Az alacsony kátrány-, illetve nikotin tartalmú dohánytermékek használata nincs számottevő hatással a szívkoszorúér betegségek előfordulásának csökkentésére.

Költség kalkulátor

Kiszámolta már valaha, hogy mennyit költ egy hét alatt, egy hónap alatt, vagy egy év alatt cigarettára?

A következő pontok kitöltésével megállapíthatja, hogy mennyit takaríthat meg, ha leszokik a dohányzásról és azt az összeget mire költheti a dohányzás helyett.

Módszertani Központ telefonszáma
06-80-44-20-44

1 hét 3 alkalommal elmehet moziba
1 hónap Kétszer elmehet párjával színházba, úgy, hogy előtte étteremben vacsorázik
1 év 120 cm-es LED okos televíziót vásárolhat
1 hét Elmehet kozmetikushoz egy komplex arckezelésre
1 hónap Megcsináltathatja nyílászárói szigetelését, ezzel csökkentheti fűtési költségét
1 év 1 hétre elutazhat párjával egy tengerparti szállodába
1 hét Családjával elmehet strandra, vagy fedett élményfürdőbe
1 hónap Vásárolhat egy okostelefont
1 év Lecserélheti konyhabútorát

Módszertani Központ telefonszáma
06-80-44-20-44

Ezek a dohányzás közvetlen és könnyen kiszámítható költségei. A dohányzás azonban ennél sokkal többe kerül Önnek és az egész társadalomnak. A dohányosok és a környezetükben élők gyakrabban szenvednek felső légúti megbetegedésekben, tüdőgyulladásban és esetükben nagyobb a szív-és érrendszeri megbetegedések, a krónikus obstruktív tüdőbetegség és a daganatos betegségek előfordulásának kockázata. Dohányzó szülők gyermekeinél gyakoribb a tüdőgyulladás, a középfülgyulladás és az asztma előfordulása. A betegségek kezelésére használt gyógyszerek és a kieső munkanapok további költségekkel járnak. Ugyanakkor, a dohányzás költségeit a nemdohányzók is fizetik az egészségügyi hozzájárulás által, passzív dohányzás révén pedig elszenvedik annak káros hatásait. A magyarországi dohányzás miatt fellépő, egyéni és állami összes kiadás, illetve bevétel szaldója 80 milliárd forint veszteség volt 2010-ben.

Fagerström nikotinfüggés teszt

1. Ébredés után mennyi idővel gyújt rá az első cigarettára?

2. Problémát okoz-e Önnek, ha olyan helyen van, ahol nem lehet rágyújtani?

3. A nap folyamán melyik cigarettát élvezi a legjobban?

4. Naponta hány cigarettát szokott elszívni?

5. Többet szív reggel, mint a nap hátralévő részében?

6. Rá szokott-e gyújtani olyankor is, amikor olyan beteg, hogy fel sem tud kelni az ágyból?

Nagyon alacsony függés (0-2 pont):

Az alacsony pontszám arra utal, hogy nikotin függése nagyon alacsony mértékű, ezért a leszokás folyamata során valószínűleg nincs szüksége nikotinpotló terápiára (NPT). Ettől függetlenül javasolt, hogy leszokás támogatással foglalkozó szakember segítségével menjen végig a folyamaton, aki fel tudja ismerni az esetleg jelentkező megvonási tüneteket.

Alacsony függés (3-4 pont):

A pontszám alapján, az Ön nikotin függése alacsony mértékű. Bölcs döntés, ha elhatározza magát és még most leszokik, mielőtt nikotin függése erőteljesebbé válna. A leszokás folyamata során szüksége lehet nikotinpotló terápiára (NPT) a megvonási tünetek megelőzése érdekében. Az Ön esetében javasolt NPT típus és dózis pontosítása végett keressen meg egy leszokás támogatással foglalkozó szakembert!

Közepes függés (5 pont):

A pontszám alapján, az Ön nikotin függése közepes mértékű. Ha nem szokik le most, nikotin függése hamarosan súlyos mértéket ölthet. A leszokás folyamata során nagy valószínűséggel szüksége lesz nikotinpotló terápiára (NPT), akár kombinációban, a megvonási tünetek megelőzése érdekében. Az Ön esetében javasolt NPT típus és dózis pontosítása végett keressen meg egy leszokás támogatással foglalkozó szakembert!

Magas függés (6-7):

A pontszám alapján, az Ön nikotin függése magas mértékű. A leszokás folyamata során szüksége lesz nikotinpotló terápiára (NPT), akár kombinációban, a megvonási tünetek megelőzése érdekében. Az Ön esetében javasolt NPT típus és dózis pontosítása végett keressen meg egy leszokás támogatással foglalkozó szakembert!

Nagyon magas függés (8-10 pont):

A pontszám alapján, az Ön nikotin függése nagyon magas mértékű. Ezen a szinten, már nem Ön irányítja az életét, hanem függőségének tárgya. Keressen meg egy leszokás támogatással foglalkozó szakembert annak érdekében, hogy közösen megtalálják az Ön esetében legalkalmasabbnak ítélt nikotinpotló, vagy gyógyszeres terápiát!

Módszertani Központ telefonszáma
06-80-44-20-44

Tájékozódjon honlapunkon a leszokás támogatás lehetőségeiről és válassza ki az Ön számára legalkalmasabb módszert! Hívja ingyenes zöld számunkat, hogy erre képzett szakemberek otthona kényelméből, telefonon keresztül, segítsék Önt a leszokásban!