Online segítség a leszokás támogatáshoz

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ dinamikus adminfelülettel segíti a leszokni vágyók dohányzás elleni harcát. A kezelési folyamatok látható és átjárható adminisztrációjával a szakemberek egymás tapasztalataiból is tanulva vezethetik pácienseiket a füstmentes élet felé.

Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet dohányzás elleni programjának egyik alapvető sajátossága, hogy messzemenőkig rugalmas rendszer, azaz alkalmazkodva a bekapcsolódó páciensek és az orvosok által tapasztalt fiziológiai és adminisztrációs nehézségekhez, ezen realitásokat figyelembe véve segíti a leszokást, illetve a leszokás támogatást. Habár a személyes és rendszeres orvos-páciens kapcsolattartás, továbbá az intenzív munka eredményessége megkérdőjelezhetetlen, az országos program adminisztrációs támogatása csupán egy erős és összetett hátvéd-szoftver segítségével valósulhatott meg.

A Módszertani Központ virtuális interaktivitásra is késztető, online felhasználói felületének kezelése mellett, olyan adminisztrációs rendszerre volt szükség, mely  képes egyszerre koordinálni egyfelől a különböző településeken induló leszokás támogató  programokat és csoportokat, másfelől a csatlakozni vágyó tanácsadást végző szakemberek képzésének szervezését. Ezeken túl, szükségessé vált a call centeren keresztül, illetve  a tüdőgondozókban végzett  tanácsadási folyamat teljes menedzselése, karbantartása, az adatok biztonságos tárolása is. A szoftverben minden adminisztratív folyamatnak és rögzített adatnak kereshetőnek és exportálhatónak kell lennie. Ezen kívül a szakemberek és intézmények hatékonysági mutatóit követhetővé, statisztikai elemzések számára elérhetővé kell tenni úgy, hogy mindezek az Országos Egészségügyi Pénztár felé irányuló elszámolás alapját képezhessék, valamint támogassák az az Európai Unió által elvárt  beszámolási kötelezettség megvalósulását. .

A rendszert működtető, a leszokaspont.hu oldalba integrált adminisztrációs felületet különböző adminisztrációs lehetőséggel rendelkező felhasználók érhetik el: az admin, a call centeres, az intézményi adminisztrátor, illetve a megyei konzorciumfelelős. Az átfogó adminfelülethez rendelődnek a legalapvetőbb adatkezelői, program-, illetve holnapmenedzselési jogosultságok. Itt kezelhetőek tehát az egyes intézményekkel kapcsolatos adatok, illetve a többi felhasználó és admin felvételét követően azok szerepköreinek beállításai. A honlappal kapcsolatos beállítások és a tartalomfeltöltés érinti a látogató által is elérhető cikkek, illetve az orvosoknak szóló szakmai anyagok feltöltését, ezek hozzáférhetőségének, dátum szerinti érvényességének beállítását, a publikált anyagokhoz rendelt galériák szervezését, a mikroblogok, illetve az üzenő fal moderálását. Az admin foglalkozik továbbá a honlaphoz tartozó statikus oldalakkal, úgymint a Kapcsolat, Impresszum stb. Ő kezeli a szavazásokat, tehát beállítja azok aktuális dedikált csoportját és felügyeli a belső üzenetküldő rendszer működését.

Az adminisztrációs felület további felhasználói közül, az intézményi adminisztrátor felelős egyfelől a hozzá rendelt intézmény/ekben folyó tanácsadási programokért, azaz elindítja, módosíthatja és lezárhatja őket. Az adatok kezelésén túl ő veszi fel és menedzseli az adott intézményhez rendelt tüdőgondozó tanácsadót és a pácienseket. Utóbbiak utókövetését is figyelemmel kíséri. Az intézményi adminisztrátor tölti ki a tanácsadási lapokat és a Dohányzás Anamnézis űrlapot is, és vezeti a jegyzőkönyveket és a jelenléti íveket.

A tüdőgondozó tanácsadó és a call centeres adminjogosultságai azonosak, mindketten hozzáférnek a dedikált szakembereknek feltett nyilvános kérdésekhez, szervezik a meghirdetett konzultációkat és programokat, kezelik a cikkek és szakmai anyagok listáját, ezen felül pedig exportálhatják az adatokat.

Végezetül a megyei konzorciumfelelős a Korányi-féle program szervezeti rendszerében, mint összefogó kontrolszemély, a saját megyéjéhez rendelve ellenőrzi a mutatókat, figyeli és statisztikába rendeli a programokban részt vevő páciensek, illetve ezek közül a sikeres leszokók számát.

Ahogy az a fent vázolt jogosultságok esetében megfigyelhető, az admin-felhasználók kölcsönös, egymást kiegészítő, konstruktív munkája már az adminisztrációs funkciókban tetten érhető. A programban részt vevő szakemberek szoftveren belüli, hálózatszerű összeköttetése azonban a leszokás támogatási folyamat töretlen fejlesztését is szolgálja azáltal, hogy a páciensek és orvosaik minden találkozója naplózásra kerül, ami később kereshetővé és exportálhatóvá válik. A tanácsadást végző szakemberek ezeket a dokumentumokat megosztva megvitathatják egymással az egyes módszertani elemek hasznosságát, illetve javaslatokkal élhetnek. Az így nyert tapasztalatokat a Módszertani Központ vizsgálat alá veszi, és amennyiben megfelelőnek tartja, beépíti a hivatalos gyakorlatba. Az egyéni és a tüdőgondozó csoportok alkalmaihoz hasonlóan, minden call centeres beszélgetésről is jegyzőkönyv születik, ami, a fentiekhez hasonlóan, szintén növelheti a leszokás támogatás hatékonyságát. A Módszertani Központ virtuális felülete tehát aktívan hozzájárul a program dinamikus fejlődéséhez, hiszen a kezelési folyamatok adminisztrációja látható és átjárható, azaz a különböző területek szakemberei is tanulhatnak egymás tapasztalataiból, és ez végül mindenképpen a páciensek egyéni sikerét szolgálja.

Döntöttem

Módszertani Központ telefonszáma

06-80-44-20-44

Tüdőgondozó kereső

Tények a dohányzásról

 • A dohányzás abbahagyását követően órákon belül javul a szaglás és az ízérzékelés.
 • A dohányzás abbahagyását követően már 12 óra elteltével csökken a vér szénmonoxid szintje, ezáltal oxigéndúsabb vér jut a szervekbe.
 • A dohányzás abbahagyását követően már 24 óra elteltével megkezdődik a hörgők regenerációja, 72 óra elteltével érezhetően könnyebbé válik a légzés, félév elteltével mérséklődik a köhögés és a nehézlégzés.
 • A dohányzás abbahagyását követően a szívinfarktus kockázata már egy év elteltével feleződik és öt év elteltével megközelíti a nemdohányzók kockázatát.
 • A dohányzás abbahagyását követően a tüdőrák kockázatának feleződési ideje öt év. Tíz-tizenöt év alatt megközelíti a soha nem dohányzók kockázatát.
 • A 2012-ben végzett felmérés szerint, a naponta dohányzók 1/4-e (25%), az alkalmi dohányzók közel fele (40%) próbált leszokni a dohányzásról a kérdést megelőző 6 hónapban. Azok közül, akik nem próbáltak meg a kérdezést megelőző 1 évben leszokni, a naponta dohányzók 1/5-e (21%) gondolt már a leszokásra.
 • A dohányzás abbahagyását követően nőknél csökken a vetélés, a terhesség alatti szövődmények, a koraszülés és a családi dohányzással is összefüggésbe hozható hirtelen csecsemőhalál kockázata.
 • A dohányzás abbahagyását követően férfiaknál csökken a merevedési zavar kialakulásának valószínűsége.
 • A dohányzás abbahagyását követően csökken az ínybetegségek, a szürkehályog és a csontritkulás kialakulásának valószínűsége.

Tények a dohányzásról

 • A füstmentes dohánytermékek használata is nikotinfüggőséghez vezethet.
 • A dohányzók esetében alacsonyabb a műtétet követő túlélési arány és magasabb a szövődmények előfordulásának gyakorisága, mint a nemdohányzóknál.
 • 2010-ben 20.470 ember halt meg dohányzás következtében kialakuló egészségkárosodás miatt, amely az összes halálozás egyhatodát (16%) adja.
 • 2010-ben, a korai halálozások (65 éves kor előtti) közel harmadát (29%) a dohányzás okozta és a dohányzás miatt elhunytak közül minden második 65 évnél fiatalabb volt.
 • Átlagosan, a dohányzó férfiak legalább 16, a dohányzó nők legalább 19 évvel rövidítik meg életüket.
 • A tüdőrák halálozását tekintve Magyarország világelső és ennek a betegségnek a 90 százaléka a dohányzásnak tulajdonítható.
 • A rendszeresen napi 20 szál cigarettát elszívók körében 15-ször gyakoribb a tüdőrák és 12-szer gyakoribb a COPD előfordulása, mint a nemdohányzóknál. A kockázat növekszik a dohányzással töltött évek és a naponta elszívott cigaretták számával.
 • Évente mintegy hat millió ember idő előtti halálát okozzák a dohányzás következtében kialakuló betegségek. További, mintegy hatszázezer nemdohányzó halála a passzív dohányzás következtében elszenvedett egészségkárosodás következménye. Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, 2030-ra előreláthatóan évente nyolc millióan halnak meg dohányzással összefüggő betegségek miatt.
 • Az alacsony kátrány-, illetve nikotin tartalmú dohánytermékek használata nincs számottevő hatással a szívkoszorúér betegségek előfordulásának csökkentésére.

Költség kalkulátor

Kiszámolta már valaha, hogy mennyit költ egy hét alatt, egy hónap alatt, vagy egy év alatt cigarettára?

A következő pontok kitöltésével megállapíthatja, hogy mennyit takaríthat meg, ha leszokik a dohányzásról és azt az összeget mire költheti a dohányzás helyett.

Módszertani Központ telefonszáma
06-80-44-20-44

1 hét 3 alkalommal elmehet moziba
1 hónap Kétszer elmehet párjával színházba, úgy, hogy előtte étteremben vacsorázik
1 év 120 cm-es LED okos televíziót vásárolhat
1 hét Elmehet kozmetikushoz egy komplex arckezelésre
1 hónap Megcsináltathatja nyílászárói szigetelését, ezzel csökkentheti fűtési költségét
1 év 1 hétre elutazhat párjával egy tengerparti szállodába
1 hét Családjával elmehet strandra, vagy fedett élményfürdőbe
1 hónap Vásárolhat egy okostelefont
1 év Lecserélheti konyhabútorát

Módszertani Központ telefonszáma
06-80-44-20-44

Ezek a dohányzás közvetlen és könnyen kiszámítható költségei. A dohányzás azonban ennél sokkal többe kerül Önnek és az egész társadalomnak. A dohányosok és a környezetükben élők gyakrabban szenvednek felső légúti megbetegedésekben, tüdőgyulladásban és esetükben nagyobb a szív-és érrendszeri megbetegedések, a krónikus obstruktív tüdőbetegség és a daganatos betegségek előfordulásának kockázata. Dohányzó szülők gyermekeinél gyakoribb a tüdőgyulladás, a középfülgyulladás és az asztma előfordulása. A betegségek kezelésére használt gyógyszerek és a kieső munkanapok további költségekkel járnak. Ugyanakkor, a dohányzás költségeit a nemdohányzók is fizetik az egészségügyi hozzájárulás által, passzív dohányzás révén pedig elszenvedik annak káros hatásait. A magyarországi dohányzás miatt fellépő, egyéni és állami összes kiadás, illetve bevétel szaldója 80 milliárd forint veszteség volt 2010-ben.

Fagerström nikotinfüggés teszt

1. Ébredés után mennyi idővel gyújt rá az első cigarettára?

2. Problémát okoz-e Önnek, ha olyan helyen van, ahol nem lehet rágyújtani?

3. A nap folyamán melyik cigarettát élvezi a legjobban?

4. Naponta hány cigarettát szokott elszívni?

5. Többet szív reggel, mint a nap hátralévő részében?

6. Rá szokott-e gyújtani olyankor is, amikor olyan beteg, hogy fel sem tud kelni az ágyból?

Nagyon alacsony függés (0-2 pont):

Az alacsony pontszám arra utal, hogy nikotin függése nagyon alacsony mértékű, ezért a leszokás folyamata során valószínűleg nincs szüksége nikotinpotló terápiára (NPT). Ettől függetlenül javasolt, hogy leszokás támogatással foglalkozó szakember segítségével menjen végig a folyamaton, aki fel tudja ismerni az esetleg jelentkező megvonási tüneteket.

Alacsony függés (3-4 pont):

A pontszám alapján, az Ön nikotin függése alacsony mértékű. Bölcs döntés, ha elhatározza magát és még most leszokik, mielőtt nikotin függése erőteljesebbé válna. A leszokás folyamata során szüksége lehet nikotinpotló terápiára (NPT) a megvonási tünetek megelőzése érdekében. Az Ön esetében javasolt NPT típus és dózis pontosítása végett keressen meg egy leszokás támogatással foglalkozó szakembert!

Közepes függés (5 pont):

A pontszám alapján, az Ön nikotin függése közepes mértékű. Ha nem szokik le most, nikotin függése hamarosan súlyos mértéket ölthet. A leszokás folyamata során nagy valószínűséggel szüksége lesz nikotinpotló terápiára (NPT), akár kombinációban, a megvonási tünetek megelőzése érdekében. Az Ön esetében javasolt NPT típus és dózis pontosítása végett keressen meg egy leszokás támogatással foglalkozó szakembert!

Magas függés (6-7):

A pontszám alapján, az Ön nikotin függése magas mértékű. A leszokás folyamata során szüksége lesz nikotinpotló terápiára (NPT), akár kombinációban, a megvonási tünetek megelőzése érdekében. Az Ön esetében javasolt NPT típus és dózis pontosítása végett keressen meg egy leszokás támogatással foglalkozó szakembert!

Nagyon magas függés (8-10 pont):

A pontszám alapján, az Ön nikotin függése nagyon magas mértékű. Ezen a szinten, már nem Ön irányítja az életét, hanem függőségének tárgya. Keressen meg egy leszokás támogatással foglalkozó szakembert annak érdekében, hogy közösen megtalálják az Ön esetében legalkalmasabbnak ítélt nikotinpotló, vagy gyógyszeres terápiát!

Módszertani Központ telefonszáma
06-80-44-20-44

Tájékozódjon honlapunkon a leszokás támogatás lehetőségeiről és válassza ki az Ön számára legalkalmasabb módszert! Hívja ingyenes zöld számunkat, hogy erre képzett szakemberek otthona kényelméből, telefonon keresztül, segítsék Önt a leszokásban!