Élet a dohányzás abbahagyása után

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szervezete fellélegzett. Tartson ki! Erőre lesz szüksége, de nyugodjon meg, segítünk!

1 nappal később

Gratulálunk! Gratuláljon saját magának! Ha a cigaretta utáni sóvárgástól szenvedne, csináljon valami mást, valami olyasmit, amely semmilyen módon nem kapcsolódik a dohányzáshoz. Foglalja el magát, legyen mindig valami tennivalója. Sétáljon sokat, igyon meg egy pohár vizet, vagy vegyen néhány mélyebb levegőt. Keresse meg a felkészülés kezdetén kiválasztott segítségét. Tartson a keze ügyében kalóriaszegény harapnivalót, pl. sárgarépát, cukormentes rágógumit, almaszeleteket vagy pattogatott kukoricát. Mára alig maradt nikotin a szervezetében. Nem olyan hidegek a végtagjai. A véréből kiürült a szénmonoxid, több oxigénhez jut a szervezete, ezért kevésbé fárad el, ha kicsivel többet mozog a megszokottnál.

2 nappal később

Most ne adja fel! Általában ezen a napon kell ismét munkába állnia. Változtassa meg a szokásait! Kávé helyett lehetőleg teát igyon, ha mégis a kávé mellett dönt, azt hajtsa fel gyorsan, ne üljön mellé. Változtassa meg az útvonalat, amelyen munkába megy. Ha teheti, kocogjon, mozogjon egyet munka előtt és munka után is. Munkába menet gondolja át ismét, miért döntött úgy, hogy végleg abbahagyja a dohányzást. Mára teljesen kiürült a nikotin a szervezetéből. Nem szűkíti az ereit, nem rontja tovább a pulzusát, vérnyomását. A szervezete a kedvező élettani változások mellett azonban érzi a kábítószer hiányát is. Továbbra is igyon sok folyadékot (de ne alkoholt), tartson a keze ügyében kalóriaszegény falatkákat. Ne hagyjon ki főétkezést, de egyen mértékletesen. Kerülje azokat az együttléteket a munkatársaival, ahol dohányozni szoktak, és ne utazzon, ne sétáljon, ne egyen, ne kávézzon dohányosokkal együtt. Amennyiben valamelyik társa mégis rágyújt az Ön jelenlétében, emlékeztesse arra, hogy Ön éppen most szokik le a cigarettáról, és udvariasan távozzon. Aludjon többet, feküdjön le korábban. A szervezetének most több alvásra van szüksége.

3 nappal később

Már egyre könnyebb lesz! A nikotin lassan kiürül a szervezetéből, de az emlékek, a megszokások még dolgoznak. Már könnyebben lélegzik, kevésbé fárad el, tisztul a tüdeje, valószínűleg kevesebbet is köhög. Továbbra is foglalja el magát. Ha feszültnek érzi magát, vegyen egy forró fürdőt, vagy tusoljon le. Menjen el mozogni egy konditerembe, vagy mozogjon nem dohányzó barátaival, vigye el sétálni a kutyát. Ha lehetősége van rá, masszíroztassa meg magát jó alaposan, esetleg menjen szaunába. Hallgasson lágy, nyugtató zenét, nézzen meg egy vidám filmet vagy színdarabot. Kerülje a dohányosok társaságát! Feküdjön le időben aludni és emlékeztesse magát minden nap arra, hogy miért hagyta abba a dohányzást!

1 héttel később

Gratulálunk, már egy hete nem gyújtott rá egyetlen cigarettára sem. A legnehezebb időszakon túl van, de ne érezze még úgy, hogy megnyerte a háborút. Kerülje továbbra is a dohányzásra késztető helyzeteket, fogyaszszon sok folyadékot, mozogjon minél többet, és ne egyen többet, mint eddig. Legalább egy telefon vagy email erejéig jelezzen vissza tanácsadójának, hogy érzi magát, ha szükséges, kérjen tanácsot tőle. Ébredés után gondoljon ismét arra, miért döntött a leszokás mellett, lefekvéskor pedig örüljön annak, hogy mennyivel egészségesebben él, mint eddig.

2 héttel később

Csak így tovább! Már érezhetően javulhat a keringése és a tüdőfunkciói is. A megvonási tünetek jelentősen enyhülhetnek, ezért csökken a cigaretta utáni vágy. Élvezze, hogy egészségesebb, menjen moziba, kirándulni, mozogjon többet. Már érezheti azokat az előnyöket, amiért le akart szokni a cigarettáról. Még ha sokkal jobban is érzi magát, akkor se hagyja abba a gyógyszer szedését vagy a tapasz felhelyezését. Legyen Önnél mindig nikotintartalmú rágógumi, amennyiben azzal segítette át eddig magát a megvonási tüneteken.

1 hónappal később

Folyamatosan tartsa a kepcsolatot tanácsadójával. Beszéljék meg az elmúlt hónap tapasztalatait, a kedvező változásokat, a felmerült problémákat. Írassa fel, és váltsa ki a következő havi adag gyógyszerét, vagy vásárolja meg a nikotinpótló készítményét. A megvonási tünetek többsége már egyáltalán nem, vagy csak alig jelentkezik, a fokozott étvágy azonban még hetekig fennállhat, ezért figyeljen továbbra is az étkezésére és mozogjon minél többet a szabad levegőn. Mostanra tovább tisztult a tüdeje, javult a keringése, és csökkenhetnek a légszomjjal járó panaszai is.

3 hónappal később

Az első csatát megnyerte Gratulálunk. Amennyiben Ön továbbra sem dohányzik, a legjobb úton halad a leszokás felé. A leszokással próbálkozó dohányosok többsége az első 3 hónap során esik vissza, és kezdi újra a dohányzást. A megvonási tünetek mostanra valószínűleg teljesen elmúltak, bár a fokozott étvágy még mindig fennállhat. Továbbra is kerülje a dohányzásra késztető helyzeteket, és figyeljen az étkezésére, valamint mozogjon minél többet.

6 hónappal később

A nikotinpótló kezelést már valószínűleg fokozatosan megszűntette, a gyógyszeres kezelés is a vége felé közeledik. Készüljön fel a kezelésmentes életre, amikor már a nikotinfüggőség megszűnte után „csak” arra kell figyelnie, hogy ne szokjon ismét rá a cigarettára. A teste most már nem kívánja a nikotint, a rabságtól megszabadult. Ne engedje, hogy a lelke vagy a „barátai” visszarántsák a nikotin és a dohányzás rabszolgaságába. Éljen szabad életet! A korábban cigarettavásárlásra költött pénzét eddig a gyógyszerekre, a nikotinrabságból való megszabadulására költötte. Ezentúl már ezt az összeget megtakaríthatja, és az ön számára szükséges, újabb hasznos dolgokra fordíthatja. Utazhat, szórakozhat, tanulhat belőle, de akár egy autó vagy lakás árát is összegyűjtheti a következő évek során.

1 évvel később

Gratulálunk! Ha továbbra sem dohányzik, akkor tekinthet úgy magára, mint aki sikeresen leszokott a dohányzásról. Ünnepelje meg a sikerét, hiszen élete egyik legfontosabb döntését sikerült megvalósítania. Bizonyára érzi a nemdohányzás számos előnyét: sokkal kevesebbet köhög, könnyebben kap levegőt. A koszorúér betegség kockázata, a szívinfarktus veszélye felére csökkent ahhoz képest, mintha még mindig dohányozna. Ugye, meg is akarja ezeket a nehezen megszerzett értékeket tartani? Ne feledje, a szervezete emlékszik a dohányzásra, és sohasem fogja teljesen elfelejteni azt. Az idegsejtjei bármikor képesek újra visszaszokni, és akár egyetlen szál cigaretta elszívásával nikotinrabságba taszíthatja saját magát. Kerülje továbbra is a dohányzásra késztető szituációkat, ha veszélyt érez, inkább távozzon. A lakását tartsa füstmentesen, a szeretteit pedig a saját példájával is óvja a dohányzástól. Jelezzen vissza azoknak, akik segítettek Önnek abban, hogy végleg letegye a cigarettát, mert ők is szeretnének osztozni az Ön örömében. Ön már egy új – vagy újra a gyermekkorában megszokott – egészségesebb világban él!

Döntöttem

Módszertani Központ telefonszáma

06-80-44-20-44

Tüdőgondozó kereső

Tények a dohányzásról

 • A dohányzás abbahagyását követően órákon belül javul a szaglás és az ízérzékelés.
 • A dohányzás abbahagyását követően már 12 óra elteltével csökken a vér szénmonoxid szintje, ezáltal oxigéndúsabb vér jut a szervekbe.
 • A dohányzás abbahagyását követően már 24 óra elteltével megkezdődik a hörgők regenerációja, 72 óra elteltével érezhetően könnyebbé válik a légzés, félév elteltével mérséklődik a köhögés és a nehézlégzés.
 • A dohányzás abbahagyását követően a szívinfarktus kockázata már egy év elteltével feleződik és öt év elteltével megközelíti a nemdohányzók kockázatát.
 • A dohányzás abbahagyását követően a tüdőrák kockázatának feleződési ideje öt év. Tíz-tizenöt év alatt megközelíti a soha nem dohányzók kockázatát.
 • A 2012-ben végzett felmérés szerint, a naponta dohányzók 1/4-e (25%), az alkalmi dohányzók közel fele (40%) próbált leszokni a dohányzásról a kérdést megelőző 6 hónapban. Azok közül, akik nem próbáltak meg a kérdezést megelőző 1 évben leszokni, a naponta dohányzók 1/5-e (21%) gondolt már a leszokásra.
 • A dohányzás abbahagyását követően nőknél csökken a vetélés, a terhesség alatti szövődmények, a koraszülés és a családi dohányzással is összefüggésbe hozható hirtelen csecsemőhalál kockázata.
 • A dohányzás abbahagyását követően férfiaknál csökken a merevedési zavar kialakulásának valószínűsége.
 • A dohányzás abbahagyását követően csökken az ínybetegségek, a szürkehályog és a csontritkulás kialakulásának valószínűsége.

Tények a dohányzásról

 • A füstmentes dohánytermékek használata is nikotinfüggőséghez vezethet.
 • A dohányzók esetében alacsonyabb a műtétet követő túlélési arány és magasabb a szövődmények előfordulásának gyakorisága, mint a nemdohányzóknál.
 • 2010-ben 20.470 ember halt meg dohányzás következtében kialakuló egészségkárosodás miatt, amely az összes halálozás egyhatodát (16%) adja.
 • 2010-ben, a korai halálozások (65 éves kor előtti) közel harmadát (29%) a dohányzás okozta és a dohányzás miatt elhunytak közül minden második 65 évnél fiatalabb volt.
 • Átlagosan, a dohányzó férfiak legalább 16, a dohányzó nők legalább 19 évvel rövidítik meg életüket.
 • A tüdőrák halálozását tekintve Magyarország világelső és ennek a betegségnek a 90 százaléka a dohányzásnak tulajdonítható.
 • A rendszeresen napi 20 szál cigarettát elszívók körében 15-ször gyakoribb a tüdőrák és 12-szer gyakoribb a COPD előfordulása, mint a nemdohányzóknál. A kockázat növekszik a dohányzással töltött évek és a naponta elszívott cigaretták számával.
 • Évente mintegy hat millió ember idő előtti halálát okozzák a dohányzás következtében kialakuló betegségek. További, mintegy hatszázezer nemdohányzó halála a passzív dohányzás következtében elszenvedett egészségkárosodás következménye. Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, 2030-ra előreláthatóan évente nyolc millióan halnak meg dohányzással összefüggő betegségek miatt.
 • Az alacsony kátrány-, illetve nikotin tartalmú dohánytermékek használata nincs számottevő hatással a szívkoszorúér betegségek előfordulásának csökkentésére.

Költség kalkulátor

Kiszámolta már valaha, hogy mennyit költ egy hét alatt, egy hónap alatt, vagy egy év alatt cigarettára?

A következő pontok kitöltésével megállapíthatja, hogy mennyit takaríthat meg, ha leszokik a dohányzásról és azt az összeget mire költheti a dohányzás helyett.

Módszertani Központ telefonszáma
06-80-44-20-44

1 hét 3 alkalommal elmehet moziba
1 hónap Kétszer elmehet párjával színházba, úgy, hogy előtte étteremben vacsorázik
1 év 120 cm-es LED okos televíziót vásárolhat
1 hét Elmehet kozmetikushoz egy komplex arckezelésre
1 hónap Megcsináltathatja nyílászárói szigetelését, ezzel csökkentheti fűtési költségét
1 év 1 hétre elutazhat párjával egy tengerparti szállodába
1 hét Családjával elmehet strandra, vagy fedett élményfürdőbe
1 hónap Vásárolhat egy okostelefont
1 év Lecserélheti konyhabútorát

Módszertani Központ telefonszáma
06-80-44-20-44

Ezek a dohányzás közvetlen és könnyen kiszámítható költségei. A dohányzás azonban ennél sokkal többe kerül Önnek és az egész társadalomnak. A dohányosok és a környezetükben élők gyakrabban szenvednek felső légúti megbetegedésekben, tüdőgyulladásban és esetükben nagyobb a szív-és érrendszeri megbetegedések, a krónikus obstruktív tüdőbetegség és a daganatos betegségek előfordulásának kockázata. Dohányzó szülők gyermekeinél gyakoribb a tüdőgyulladás, a középfülgyulladás és az asztma előfordulása. A betegségek kezelésére használt gyógyszerek és a kieső munkanapok további költségekkel járnak. Ugyanakkor, a dohányzás költségeit a nemdohányzók is fizetik az egészségügyi hozzájárulás által, passzív dohányzás révén pedig elszenvedik annak káros hatásait. A magyarországi dohányzás miatt fellépő, egyéni és állami összes kiadás, illetve bevétel szaldója 80 milliárd forint veszteség volt 2010-ben.

Fagerström nikotinfüggés teszt

1. Ébredés után mennyi idővel gyújt rá az első cigarettára?

2. Problémát okoz-e Önnek, ha olyan helyen van, ahol nem lehet rágyújtani?

3. A nap folyamán melyik cigarettát élvezi a legjobban?

4. Naponta hány cigarettát szokott elszívni?

5. Többet szív reggel, mint a nap hátralévő részében?

6. Rá szokott-e gyújtani olyankor is, amikor olyan beteg, hogy fel sem tud kelni az ágyból?

Nagyon alacsony függés (0-2 pont):

Az alacsony pontszám arra utal, hogy nikotin függése nagyon alacsony mértékű, ezért a leszokás folyamata során valószínűleg nincs szüksége nikotinpotló terápiára (NPT). Ettől függetlenül javasolt, hogy leszokás támogatással foglalkozó szakember segítségével menjen végig a folyamaton, aki fel tudja ismerni az esetleg jelentkező megvonási tüneteket.

Alacsony függés (3-4 pont):

A pontszám alapján, az Ön nikotin függése alacsony mértékű. Bölcs döntés, ha elhatározza magát és még most leszokik, mielőtt nikotin függése erőteljesebbé válna. A leszokás folyamata során szüksége lehet nikotinpotló terápiára (NPT) a megvonási tünetek megelőzése érdekében. Az Ön esetében javasolt NPT típus és dózis pontosítása végett keressen meg egy leszokás támogatással foglalkozó szakembert!

Közepes függés (5 pont):

A pontszám alapján, az Ön nikotin függése közepes mértékű. Ha nem szokik le most, nikotin függése hamarosan súlyos mértéket ölthet. A leszokás folyamata során nagy valószínűséggel szüksége lesz nikotinpotló terápiára (NPT), akár kombinációban, a megvonási tünetek megelőzése érdekében. Az Ön esetében javasolt NPT típus és dózis pontosítása végett keressen meg egy leszokás támogatással foglalkozó szakembert!

Magas függés (6-7):

A pontszám alapján, az Ön nikotin függése magas mértékű. A leszokás folyamata során szüksége lesz nikotinpotló terápiára (NPT), akár kombinációban, a megvonási tünetek megelőzése érdekében. Az Ön esetében javasolt NPT típus és dózis pontosítása végett keressen meg egy leszokás támogatással foglalkozó szakembert!

Nagyon magas függés (8-10 pont):

A pontszám alapján, az Ön nikotin függése nagyon magas mértékű. Ezen a szinten, már nem Ön irányítja az életét, hanem függőségének tárgya. Keressen meg egy leszokás támogatással foglalkozó szakembert annak érdekében, hogy közösen megtalálják az Ön esetében legalkalmasabbnak ítélt nikotinpotló, vagy gyógyszeres terápiát!

Módszertani Központ telefonszáma
06-80-44-20-44

Tájékozódjon honlapunkon a leszokás támogatás lehetőségeiről és válassza ki az Ön számára legalkalmasabb módszert! Hívja ingyenes zöld számunkat, hogy erre képzett szakemberek otthona kényelméből, telefonon keresztül, segítsék Önt a leszokásban!