A nagy visszaszámlálás

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A dohányzásról való leszokás komoly döntés. Előkészületeket igényel mind tudatilag, mind pedig a fizikai környezet vonatkozásában. Az alábbi cikkben áttekintünk egy ajánlást a STOP napot megelőző 10 napra.

10 nappal korábban

Miért akarja abbahagyni a dohányzást? Ön elhatározta, hogy végleg leszokik a dohányzásról. Készítsen egy listát azokról az okokról, amelyek miatt Ön úgy döntött, hogy abbahagyja a dohányzást.

9 nappal korábban

Miért és mikor dohányzik? Gondolja végig egy szokásos napját! Gyűjtse össze és írja le, melyek azok a helyzetek, amikor dohányozni szokott, vagy amikor jól esne Önnek egy cigaretta. Gondolkodjon, miért gyújt rá ezekben a szituációkban! Melyek azok a helyzetek, amikor dohányozni szokott, vagy jól esne elszívni egy szál cigarettát?

8 nappal korábban

Forduljon szakemberhez! Keresse fel orvosát/tanácsadóját (akár telefonon), és kérje ki a véleményét az Ön számára leginkább megfelelő leszokást támogató módszerekkel, készítményekkel kapcsolatban. Mérjék fel pontosan a nikotinfüggőség mértékét, és ennek megfelelően válasszák ki az Ön számára szükséges gyógyszert, illetve annak adagját. A nikotinpótló tapasz és rágógumi recept nélkül megvásárolható a gyógyszertárakban, a nikotinmentes gyógyszerek viszont csak orvosi receptre válthatók ki. Tűzze ki a leszokás napját!

7 nappal korábban

A gyógyszeres kezelés elkezdése és/vagy emlékezzen vissza orvosa tanácsaira. Amennyiben az orvosa a gyógyszeres kezelést javasolta, kezdje el szedni a gyógyszert az előírt adagolási séma szerint. Amennyiben valamilyen nem kívánt hatást észlel, nem kell feltétlenül abbahagynia a gyógyszer szedését, mert a mellékhatások általában enyhék, és néhány nap alatt elmúlnak. Lehetőség szerint csökkentse az elszívott cigaretta mennyiségét.

6 nappal korábban

Kérje barátai, családja segítségét! A leszokási tervéről tájékoztassa családját, barátait, munkatársait, és kérje a segítségüket, megértésüket. Különösen a leszokás első napjaiban ingerlékenyebb, feszültebb lehet, gyakran megkívánhatja a cigarettát. Az igazi barátai, ha előre tájékoztatja őket, nem fogják Önt megkínálni cigarettával sőt, ők sem fognak rágyújtani az Ön jelenlétében.

5 nappal korábban

Előkészületek. Gondolja át, kihez fordulhat segítségért, ha a cigaretta utáni vágy erősen kínozná. Ha teheti sétáljon vagy menjen moziba, olyan szórakozóhelyre, ahol füstmentesen érezheti jól magát. Ne vegyen több cigarettát!

4 nappal korábban

Alakítsa át az életét! Gondolja végig ismét egy szokásos napját! Olvassa el a néhány napja összegyűjtött helyzeteket, amikor dohányozni szokott, vagy amikor jól esne Önnek egy cigaretta. Gondolkodja át ismét, miért gyújt rá ezekben a szituációkban! Találja ki, hogy kerülhetné el ezeket a veszélyes pillanatokat, illetve milyen egyéb módszerekkel tudna lazítani, vagy éppen mit tudna a kezébe venni, ha éppen erre lenne szüksége. A pótszerek közé semmi szín alatt se vegye be az alkoholt vagy a kalóriadús ételeket.

3 nappal korábban

Mire fogja elkölteni a több pénzét? Számolja ki, mennyi pénzt költene cigarettára a következő hónapban, évben! Vegye számba, mit vásárolhatna a megspórolt pénzen 1 hónap, 1 év vagy akár 5-10 év alatt. És akkor még nem számoltunk azzal, hogy mennyi pénzt takarít meg azzal, hogy egészségesebb lesz, kevesebb pénzt kell gyógyszerre költenie, és nem csökken a jövedelme a dohányzás okozta betegeskedés miatt.

2 nappal korábban

Ha kell, vegye meg a nikotinpótló gyógyszerét, és takarítson! Amennyiben tanácsadója nikotinpótló kezelést javasolt, vásárolja meg a tapaszt vagy a rágógumit, és olvassa el a dobozban lévő betegtájékoztatót! Tisztítsa ki a ruháit, takarítsa ki az otthonát, szellőztessen sokat és alaposan, hogy a minél inkább megszabadulhasson a cigarettafüst kellemetlen szagától.

1 nappal korábban

Egyeztessen egy időpontot a fogorvosával, hogy tisztítsa meg a fogait, mert nem sárgítja őket tovább. A nap végén dobja ki a megmaradt cigarettáit, a hamutálakat, és ha másra nem használta, akkor a gyufát, valamint az öngyújtókat is. Találja ki, mivel fogja megjutalmazni saját magát, ha sikerül leszoknia a dohányzásról!

Döntöttem

Módszertani Központ telefonszáma

06-80-44-20-44

Tüdőgondozó kereső

Tények a dohányzásról

 • A dohányzás abbahagyását követően órákon belül javul a szaglás és az ízérzékelés.
 • A dohányzás abbahagyását követően már 12 óra elteltével csökken a vér szénmonoxid szintje, ezáltal oxigéndúsabb vér jut a szervekbe.
 • A dohányzás abbahagyását követően már 24 óra elteltével megkezdődik a hörgők regenerációja, 72 óra elteltével érezhetően könnyebbé válik a légzés, félév elteltével mérséklődik a köhögés és a nehézlégzés.
 • A dohányzás abbahagyását követően a szívinfarktus kockázata már egy év elteltével feleződik és öt év elteltével megközelíti a nemdohányzók kockázatát.
 • A dohányzás abbahagyását követően a tüdőrák kockázatának feleződési ideje öt év. Tíz-tizenöt év alatt megközelíti a soha nem dohányzók kockázatát.
 • A 2012-ben végzett felmérés szerint, a naponta dohányzók 1/4-e (25%), az alkalmi dohányzók közel fele (40%) próbált leszokni a dohányzásról a kérdést megelőző 6 hónapban. Azok közül, akik nem próbáltak meg a kérdezést megelőző 1 évben leszokni, a naponta dohányzók 1/5-e (21%) gondolt már a leszokásra.
 • A dohányzás abbahagyását követően nőknél csökken a vetélés, a terhesség alatti szövődmények, a koraszülés és a családi dohányzással is összefüggésbe hozható hirtelen csecsemőhalál kockázata.
 • A dohányzás abbahagyását követően férfiaknál csökken a merevedési zavar kialakulásának valószínűsége.
 • A dohányzás abbahagyását követően csökken az ínybetegségek, a szürkehályog és a csontritkulás kialakulásának valószínűsége.

Tények a dohányzásról

 • A füstmentes dohánytermékek használata is nikotinfüggőséghez vezethet.
 • A dohányzók esetében alacsonyabb a műtétet követő túlélési arány és magasabb a szövődmények előfordulásának gyakorisága, mint a nemdohányzóknál.
 • 2010-ben 20.470 ember halt meg dohányzás következtében kialakuló egészségkárosodás miatt, amely az összes halálozás egyhatodát (16%) adja.
 • 2010-ben, a korai halálozások (65 éves kor előtti) közel harmadát (29%) a dohányzás okozta és a dohányzás miatt elhunytak közül minden második 65 évnél fiatalabb volt.
 • Átlagosan, a dohányzó férfiak legalább 16, a dohányzó nők legalább 19 évvel rövidítik meg életüket.
 • A tüdőrák halálozását tekintve Magyarország világelső és ennek a betegségnek a 90 százaléka a dohányzásnak tulajdonítható.
 • A rendszeresen napi 20 szál cigarettát elszívók körében 15-ször gyakoribb a tüdőrák és 12-szer gyakoribb a COPD előfordulása, mint a nemdohányzóknál. A kockázat növekszik a dohányzással töltött évek és a naponta elszívott cigaretták számával.
 • Évente mintegy hat millió ember idő előtti halálát okozzák a dohányzás következtében kialakuló betegségek. További, mintegy hatszázezer nemdohányzó halála a passzív dohányzás következtében elszenvedett egészségkárosodás következménye. Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, 2030-ra előreláthatóan évente nyolc millióan halnak meg dohányzással összefüggő betegségek miatt.
 • Az alacsony kátrány-, illetve nikotin tartalmú dohánytermékek használata nincs számottevő hatással a szívkoszorúér betegségek előfordulásának csökkentésére.

Költség kalkulátor

Kiszámolta már valaha, hogy mennyit költ egy hét alatt, egy hónap alatt, vagy egy év alatt cigarettára?

A következő pontok kitöltésével megállapíthatja, hogy mennyit takaríthat meg, ha leszokik a dohányzásról és azt az összeget mire költheti a dohányzás helyett.

Módszertani Központ telefonszáma
06-80-44-20-44

1 hét 3 alkalommal elmehet moziba
1 hónap Kétszer elmehet párjával színházba, úgy, hogy előtte étteremben vacsorázik
1 év 120 cm-es LED okos televíziót vásárolhat
1 hét Elmehet kozmetikushoz egy komplex arckezelésre
1 hónap Megcsináltathatja nyílászárói szigetelését, ezzel csökkentheti fűtési költségét
1 év 1 hétre elutazhat párjával egy tengerparti szállodába
1 hét Családjával elmehet strandra, vagy fedett élményfürdőbe
1 hónap Vásárolhat egy okostelefont
1 év Lecserélheti konyhabútorát

Módszertani Központ telefonszáma
06-80-44-20-44

Ezek a dohányzás közvetlen és könnyen kiszámítható költségei. A dohányzás azonban ennél sokkal többe kerül Önnek és az egész társadalomnak. A dohányosok és a környezetükben élők gyakrabban szenvednek felső légúti megbetegedésekben, tüdőgyulladásban és esetükben nagyobb a szív-és érrendszeri megbetegedések, a krónikus obstruktív tüdőbetegség és a daganatos betegségek előfordulásának kockázata. Dohányzó szülők gyermekeinél gyakoribb a tüdőgyulladás, a középfülgyulladás és az asztma előfordulása. A betegségek kezelésére használt gyógyszerek és a kieső munkanapok további költségekkel járnak. Ugyanakkor, a dohányzás költségeit a nemdohányzók is fizetik az egészségügyi hozzájárulás által, passzív dohányzás révén pedig elszenvedik annak káros hatásait. A magyarországi dohányzás miatt fellépő, egyéni és állami összes kiadás, illetve bevétel szaldója 80 milliárd forint veszteség volt 2010-ben.

Fagerström nikotinfüggés teszt

1. Ébredés után mennyi idővel gyújt rá az első cigarettára?

2. Problémát okoz-e Önnek, ha olyan helyen van, ahol nem lehet rágyújtani?

3. A nap folyamán melyik cigarettát élvezi a legjobban?

4. Naponta hány cigarettát szokott elszívni?

5. Többet szív reggel, mint a nap hátralévő részében?

6. Rá szokott-e gyújtani olyankor is, amikor olyan beteg, hogy fel sem tud kelni az ágyból?

Nagyon alacsony függés (0-2 pont):

Az alacsony pontszám arra utal, hogy nikotin függése nagyon alacsony mértékű, ezért a leszokás folyamata során valószínűleg nincs szüksége nikotinpotló terápiára (NPT). Ettől függetlenül javasolt, hogy leszokás támogatással foglalkozó szakember segítségével menjen végig a folyamaton, aki fel tudja ismerni az esetleg jelentkező megvonási tüneteket.

Alacsony függés (3-4 pont):

A pontszám alapján, az Ön nikotin függése alacsony mértékű. Bölcs döntés, ha elhatározza magát és még most leszokik, mielőtt nikotin függése erőteljesebbé válna. A leszokás folyamata során szüksége lehet nikotinpotló terápiára (NPT) a megvonási tünetek megelőzése érdekében. Az Ön esetében javasolt NPT típus és dózis pontosítása végett keressen meg egy leszokás támogatással foglalkozó szakembert!

Közepes függés (5 pont):

A pontszám alapján, az Ön nikotin függése közepes mértékű. Ha nem szokik le most, nikotin függése hamarosan súlyos mértéket ölthet. A leszokás folyamata során nagy valószínűséggel szüksége lesz nikotinpotló terápiára (NPT), akár kombinációban, a megvonási tünetek megelőzése érdekében. Az Ön esetében javasolt NPT típus és dózis pontosítása végett keressen meg egy leszokás támogatással foglalkozó szakembert!

Magas függés (6-7):

A pontszám alapján, az Ön nikotin függése magas mértékű. A leszokás folyamata során szüksége lesz nikotinpotló terápiára (NPT), akár kombinációban, a megvonási tünetek megelőzése érdekében. Az Ön esetében javasolt NPT típus és dózis pontosítása végett keressen meg egy leszokás támogatással foglalkozó szakembert!

Nagyon magas függés (8-10 pont):

A pontszám alapján, az Ön nikotin függése nagyon magas mértékű. Ezen a szinten, már nem Ön irányítja az életét, hanem függőségének tárgya. Keressen meg egy leszokás támogatással foglalkozó szakembert annak érdekében, hogy közösen megtalálják az Ön esetében legalkalmasabbnak ítélt nikotinpotló, vagy gyógyszeres terápiát!

Módszertani Központ telefonszáma
06-80-44-20-44

Tájékozódjon honlapunkon a leszokás támogatás lehetőségeiről és válassza ki az Ön számára legalkalmasabb módszert! Hívja ingyenes zöld számunkat, hogy erre képzett szakemberek otthona kényelméből, telefonon keresztül, segítsék Önt a leszokásban!