A leszokás hatásai a szervezetre

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A leszokás számos hatással bír a szervezetre: talán már észre is vette magán, hogy szeme fényesebb lett, bőre kevésbé száraz és szürkés színű, mióta leszokott. Feltűnhet az is, hogy több energiája van, ugyanakkor gyakrabban lesz éhes és könnyebben válik irritálttá, mint korábban. Az alábbiakban segítünk megérteni, hogy milyen folyamatok játszódnak le a szervezetben a leszokást követően: feltárjuk a testsúlynövekedés okát és megelőzési módját, valamint ismertetjük a nikotinmegvonás hatásait.

Testsúlynövekedés
Sokan aggódnak amiatt, hogy a leszokás együtt jár a hízással. Fontos azt tudatosítani magunkban, hogy nem fogyókúrába kezdünk, hanem a leszokás folyamatába! Az átlagos testsúlynövekedés 4-5 kg 12 hónapos füstmentesség esetén, azonban jelentős egyéni különbségek figyelhetők meg. A testsúlygyarapodás üteme átlagosan 1kg/hónap az első három hónapban, majd lassul a növekedés. A testsúlygyarapodás a leszokást követő 2 éven belül éri el a maximumát, majd ezt követően visszatér az alapszintre, azaz nem különbözik a nemdohányzók súlygyarapodásától, hosszú távon a testtömeg index növekedése elhanyagolható. A testsúlygyarapodás egészségre gyakorolt veszélyei és esztétikai hátránya jelentéktelen a leszokással nyerhető egészségi előnyökhöz viszonyítva.
A szervezetben zajló fizikai változások a dohányzás okozta hármas függőséggel való megküzdés eredményeként alakulnak ki – ezek a nikotinfüggőség, az érzelmi függőség és a dohányzással kapcsolatban kialakult szokások.


Nikotinfüggőség
A nikotin elnyomja az étvágyat, ezért a leszokással együtt visszatér az étkezési kedv is. Nagyon gyakori, hogy a leszokást követően az egykori dohányos jobban kívánja az édes, cukrozott ételeket, italokat. Ennek a magyarázata abban rejlik, hogy a kellemesebb íz érdekében, a dohányhoz cukrot is kevernek, ezért az első napokban, alacsonyabb lesz a vércukorszint. Tartson magánál gyümölcsöt, vagy cukormentes rágógumit, hogy túljusson a kezdeti kívánós időszakon. A dohányzás csökkenti az ízérzékelést is, ezért a dohányzók általában kevesebbet esznek. Ennek megfelelően, ha leszokik, elkezdi jobban érzékelni és értékelni az ízeket, ezért nagyobb örömmel fog hozzá az étkezéshez is. A dohányzás enyhén serkenti az anyagcserét, ezért sokan úgy gondolják, hogy a leszokás következtében kialakuló testsúlynövekedést az anyagcsere lassulása okozza. Ugyanakkor ez a változás oly csekély mértékű, hogy sokkal valószínűbb, hogy a testsúlynövekedésnek inkább érzelmi, vagy szokásbeli oka van.


Érzelmek
Leszokni egy kicsit olyan, mint elbúcsúzni egy baráttól: elveszít valamit, amire számíthatott, ha feszült volt, vagy ha szüksége volt valamire, hogy jobban érezze magát. Egyesek ilyenkor az ételek felé fordulnak feszültségűzésért. A túlzott kalória-bevitel helyett inkább próbáljon ki néhány módszert a stressz levezetésére. (link a Stressz, szomorúság és sóvárgás oldalra) Írja össze, hogy melyek azok az érzelmi helyzetek, amelyek sóvárgást váltanak ki Önnél. Amint tudatosítja magában, hogy melyek ezek, könnyebben tudja majd elkerülni, vagy kezelni a kiváltó tényezőket.

Szokások
Előfordulhat az is, hogy a leszokással az egyik orális fixációt egy másik típusúra cseréli, nevezetesen az evésre. A leszokás része az is, hogy változtatnia kell egyes szokásain, rutinszerű cselekedetein. Az alábbiakban példákat említünk arra, hogy mit tegyen evés helyett, ha előtör a dohányzás iránti sóvárgás:

 • Mossa meg a fogát
 • Igyon vizet
 • Egyen egy kevés gyümölcsöt
 • Sétáljon egyet
 • Hívjon fel egy barátot
 • Mosogasson el

A leszokást követő első időben nehéz különbséget tenni az éhség és a dohányzás utáni sóvárgás között. Segíti a kettő megkülönböztetését, ha olyan időpontban érez éhséget, amikor általában nem szokott enni – ilyenkor valószínűleg inkább a cigaretta utáni sóvárgás jeleit tapasztalja.


Hogyan küzdjön meg az éhségrohamokkal?
Ismerje meg, hogy mit tehet, ha előtör a sóvárgás:

 • Várja ki, és ne gyújtson rá, míg a sóvárgás el nem múlik. Mindössze pár percet kell kibírni!
 • Lélegezzen mélyeket: lassan és hosszan szívja be a levegőt és lassan fújja ki. Ismételje meg háromszor.
 • Igyon egy kevés vizet: lassan kortyoljon egy kevés vizet és tartsa a szájában egy kevés ideig.
 • Foglalja el magát valamivel: Terelje el a gondolatait a dohányzásról – hallgasson zenét, menjen el sétálni, hívjon fel egy barátot és vegyen valamit a kezében, amit babrálhat.

Ezen az oldalon is talál ötleteket arra, hogy mivel foglalja el magát és terelje el gondolatait a sóvárgásról. (link a stressz, szomorúság, sóvárgás oldalra) Amennyiben erős nikotinfüggőséggel bír, további segítségre lehet szüksége. Keressen meg egy leszokás támogatással foglalkozó szakembert annak érdekében, hogy közösen megtalálják az Ön esetében legalkalmasabbnak ítélt nikotinpotló, vagy gyógyszeres terápiát!

Készítsen tervet!
Ha továbbra is aggódik a testsúlynövekedés miatt, beszéljen szakemberrel és készítsen egészséges diéta- és edzés tervet. Ha betartja a diétát és előre meghatározott időpontokban étkezik, könnyebben elkerülheti, hogy nassolás miatt kússzanak fel a nem kívánt kilók. A terv elkészítése közben sokat tanulhat az egészséges étkezésről, a szervezet megfelelő működéséhez elengedhetetlen vitaminokról, ásványi anyagokról és kalóriaszükségletről.

De a cigaretta hozzásegít ahhoz, hogy jól nézzek ki!
Ha még mindig úgy gondolja, hogy a testsúlynövekedés miatt nem éri meg leszokni, emlékezzen arra, hogy a dohányzás ront is a megjelenésén. A dohányzástól öregebbnek és ápolatlannak tűnik: kiszáradt és szürkés színűvé válik a bőre, hamarabb jelentkeznek az öregségi ráncok, a kátrány elszínezi a fogait és az ujjait, a dohányfüst szaga pedig kifejezetten taszító lehet mások számára.
Ne feledje, hogy amint szervezete hozzászokik a füstmentes élethez, testsúlyingadozása is normalizálódik. Sok korábbi dohányos vélekedik úgy, hogy a cigaretta letételével olyan fokú felszabadultság érzés következik be, amelyért megéri felszedni azt pár plusz kilót, amitől később meg is lehet szabadulni.

A szervezetben lezajló változások
A nemdohányzók szervezete másképpen reagál a gyógyszerekre, alkoholra, vagy koffeinre, mint a dohányzóké. A dohányzás abbahagyásával és a nikotin szervezetből való kiürülésével együtt jár az anyagcsere lassulása, ezért pl. a gyógyszerek lebomlása is lassabban megy végbe, hatásuk jobban érzékelhető, mint a dohányzás idején.
Ha rendszeresen szed valamilyen gyógyszert, feltétlenül beszéljen kezelőorvosával, hogy leszokás esetén csökkentenie kell-e az adagot. Ugyancsak érdemes csökkenteni a kávé és az energiaitalok mennyiségét, hiszen ezek túlzott fogyasztása szívdobogás-érzést és kézremegést okozhatnak. Ugyanezek a tünetek azonban a leszokás részeként is előfordulhatnak, akkor is, ha nem fogyaszt túlzott mennyiségű koffeint. Az alkoholfogyasztással szintén óvatosan kell bánni, ennek a hatása is felerősödhet.

További tünetek, amelyek arra utalnak, hogy beindult a szervezet öngyógyító folyamata:

 • sóvárgás
 • fejfájás
 • gyomorpanaszok
 • torokfájás
 • nyugtalanság, koncentrálási és alvási nehézségek
 • köhögés
 • irritábilitás, düh, lehangoltság, depresszió vagy szorongás
 • gyakori éhségérzet
 • ujjbizsergés

A fenti tünetek egyénenként eltérő mértékben jelentkezhetnek, vagy akár el is maradhatnak és csupán átmenetiek. Tartsa meg akaraterejét és ne gyújtson rá, hogy ne kelljen még egyszer végigélnie ezt a nehéz időszakot!

Döntöttem

Módszertani Központ telefonszáma

06-80-44-20-44

Tüdőgondozó kereső

Tények a dohányzásról

 • A dohányzás abbahagyását követően órákon belül javul a szaglás és az ízérzékelés.
 • A dohányzás abbahagyását követően már 12 óra elteltével csökken a vér szénmonoxid szintje, ezáltal oxigéndúsabb vér jut a szervekbe.
 • A dohányzás abbahagyását követően már 24 óra elteltével megkezdődik a hörgők regenerációja, 72 óra elteltével érezhetően könnyebbé válik a légzés, félév elteltével mérséklődik a köhögés és a nehézlégzés.
 • A dohányzás abbahagyását követően a szívinfarktus kockázata már egy év elteltével feleződik és öt év elteltével megközelíti a nemdohányzók kockázatát.
 • A dohányzás abbahagyását követően a tüdőrák kockázatának feleződési ideje öt év. Tíz-tizenöt év alatt megközelíti a soha nem dohányzók kockázatát.
 • A 2012-ben végzett felmérés szerint, a naponta dohányzók 1/4-e (25%), az alkalmi dohányzók közel fele (40%) próbált leszokni a dohányzásról a kérdést megelőző 6 hónapban. Azok közül, akik nem próbáltak meg a kérdezést megelőző 1 évben leszokni, a naponta dohányzók 1/5-e (21%) gondolt már a leszokásra.
 • A dohányzás abbahagyását követően nőknél csökken a vetélés, a terhesség alatti szövődmények, a koraszülés és a családi dohányzással is összefüggésbe hozható hirtelen csecsemőhalál kockázata.
 • A dohányzás abbahagyását követően férfiaknál csökken a merevedési zavar kialakulásának valószínűsége.
 • A dohányzás abbahagyását követően csökken az ínybetegségek, a szürkehályog és a csontritkulás kialakulásának valószínűsége.

Tények a dohányzásról

 • A füstmentes dohánytermékek használata is nikotinfüggőséghez vezethet.
 • A dohányzók esetében alacsonyabb a műtétet követő túlélési arány és magasabb a szövődmények előfordulásának gyakorisága, mint a nemdohányzóknál.
 • 2010-ben 20.470 ember halt meg dohányzás következtében kialakuló egészségkárosodás miatt, amely az összes halálozás egyhatodát (16%) adja.
 • 2010-ben, a korai halálozások (65 éves kor előtti) közel harmadát (29%) a dohányzás okozta és a dohányzás miatt elhunytak közül minden második 65 évnél fiatalabb volt.
 • Átlagosan, a dohányzó férfiak legalább 16, a dohányzó nők legalább 19 évvel rövidítik meg életüket.
 • A tüdőrák halálozását tekintve Magyarország világelső és ennek a betegségnek a 90 százaléka a dohányzásnak tulajdonítható.
 • A rendszeresen napi 20 szál cigarettát elszívók körében 15-ször gyakoribb a tüdőrák és 12-szer gyakoribb a COPD előfordulása, mint a nemdohányzóknál. A kockázat növekszik a dohányzással töltött évek és a naponta elszívott cigaretták számával.
 • Évente mintegy hat millió ember idő előtti halálát okozzák a dohányzás következtében kialakuló betegségek. További, mintegy hatszázezer nemdohányzó halála a passzív dohányzás következtében elszenvedett egészségkárosodás következménye. Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, 2030-ra előreláthatóan évente nyolc millióan halnak meg dohányzással összefüggő betegségek miatt.
 • Az alacsony kátrány-, illetve nikotin tartalmú dohánytermékek használata nincs számottevő hatással a szívkoszorúér betegségek előfordulásának csökkentésére.

Költség kalkulátor

Kiszámolta már valaha, hogy mennyit költ egy hét alatt, egy hónap alatt, vagy egy év alatt cigarettára?

A következő pontok kitöltésével megállapíthatja, hogy mennyit takaríthat meg, ha leszokik a dohányzásról és azt az összeget mire költheti a dohányzás helyett.

Módszertani Központ telefonszáma
06-80-44-20-44

1 hét 3 alkalommal elmehet moziba
1 hónap Kétszer elmehet párjával színházba, úgy, hogy előtte étteremben vacsorázik
1 év 120 cm-es LED okos televíziót vásárolhat
1 hét Elmehet kozmetikushoz egy komplex arckezelésre
1 hónap Megcsináltathatja nyílászárói szigetelését, ezzel csökkentheti fűtési költségét
1 év 1 hétre elutazhat párjával egy tengerparti szállodába
1 hét Családjával elmehet strandra, vagy fedett élményfürdőbe
1 hónap Vásárolhat egy okostelefont
1 év Lecserélheti konyhabútorát

Módszertani Központ telefonszáma
06-80-44-20-44

Ezek a dohányzás közvetlen és könnyen kiszámítható költségei. A dohányzás azonban ennél sokkal többe kerül Önnek és az egész társadalomnak. A dohányosok és a környezetükben élők gyakrabban szenvednek felső légúti megbetegedésekben, tüdőgyulladásban és esetükben nagyobb a szív-és érrendszeri megbetegedések, a krónikus obstruktív tüdőbetegség és a daganatos betegségek előfordulásának kockázata. Dohányzó szülők gyermekeinél gyakoribb a tüdőgyulladás, a középfülgyulladás és az asztma előfordulása. A betegségek kezelésére használt gyógyszerek és a kieső munkanapok további költségekkel járnak. Ugyanakkor, a dohányzás költségeit a nemdohányzók is fizetik az egészségügyi hozzájárulás által, passzív dohányzás révén pedig elszenvedik annak káros hatásait. A magyarországi dohányzás miatt fellépő, egyéni és állami összes kiadás, illetve bevétel szaldója 80 milliárd forint veszteség volt 2010-ben.

Fagerström nikotinfüggés teszt

1. Ébredés után mennyi idővel gyújt rá az első cigarettára?

2. Problémát okoz-e Önnek, ha olyan helyen van, ahol nem lehet rágyújtani?

3. A nap folyamán melyik cigarettát élvezi a legjobban?

4. Naponta hány cigarettát szokott elszívni?

5. Többet szív reggel, mint a nap hátralévő részében?

6. Rá szokott-e gyújtani olyankor is, amikor olyan beteg, hogy fel sem tud kelni az ágyból?

Nagyon alacsony függés (0-2 pont):

Az alacsony pontszám arra utal, hogy nikotin függése nagyon alacsony mértékű, ezért a leszokás folyamata során valószínűleg nincs szüksége nikotinpotló terápiára (NPT). Ettől függetlenül javasolt, hogy leszokás támogatással foglalkozó szakember segítségével menjen végig a folyamaton, aki fel tudja ismerni az esetleg jelentkező megvonási tüneteket.

Alacsony függés (3-4 pont):

A pontszám alapján, az Ön nikotin függése alacsony mértékű. Bölcs döntés, ha elhatározza magát és még most leszokik, mielőtt nikotin függése erőteljesebbé válna. A leszokás folyamata során szüksége lehet nikotinpotló terápiára (NPT) a megvonási tünetek megelőzése érdekében. Az Ön esetében javasolt NPT típus és dózis pontosítása végett keressen meg egy leszokás támogatással foglalkozó szakembert!

Közepes függés (5 pont):

A pontszám alapján, az Ön nikotin függése közepes mértékű. Ha nem szokik le most, nikotin függése hamarosan súlyos mértéket ölthet. A leszokás folyamata során nagy valószínűséggel szüksége lesz nikotinpotló terápiára (NPT), akár kombinációban, a megvonási tünetek megelőzése érdekében. Az Ön esetében javasolt NPT típus és dózis pontosítása végett keressen meg egy leszokás támogatással foglalkozó szakembert!

Magas függés (6-7):

A pontszám alapján, az Ön nikotin függése magas mértékű. A leszokás folyamata során szüksége lesz nikotinpotló terápiára (NPT), akár kombinációban, a megvonási tünetek megelőzése érdekében. Az Ön esetében javasolt NPT típus és dózis pontosítása végett keressen meg egy leszokás támogatással foglalkozó szakembert!

Nagyon magas függés (8-10 pont):

A pontszám alapján, az Ön nikotin függése nagyon magas mértékű. Ezen a szinten, már nem Ön irányítja az életét, hanem függőségének tárgya. Keressen meg egy leszokás támogatással foglalkozó szakembert annak érdekében, hogy közösen megtalálják az Ön esetében legalkalmasabbnak ítélt nikotinpotló, vagy gyógyszeres terápiát!

Módszertani Központ telefonszáma
06-80-44-20-44

Tájékozódjon honlapunkon a leszokás támogatás lehetőségeiről és válassza ki az Ön számára legalkalmasabb módszert! Hívja ingyenes zöld számunkat, hogy erre képzett szakemberek otthona kényelméből, telefonon keresztül, segítsék Önt a leszokásban!